Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ομοφοβία


Τι είναι η ομοφοβία

Η ομοφοβία αρχικά ορίστηκε ως «ο φόβος του να βρεθεί κανείς κοντά στους ομοφυλοφίλους». Αργότερα, η ομοφοβία ορίστηκε ως «οποιοδήποτε σύστημα πεποιθήσεων, το οποίο στηρίζει αρνητικούς μύθους και στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους». Ο ομοφοβικός πιστεύει ότι οι γκέι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλοφιλοί και οι διεμφυλικοί είναι «άρρωστοι, ανήθικοι, ή κατώτεροι από τους ετεροφυλόφιλους». Η εχθρότητα, η αποδοκιμασία ακόμα και το μίσος συγκαταλέγονται συχνά στα συναισθήματα των ομοφοβικών, τα οποία εκδηλώνονται με λεκτική βία αλλά και εγκλήματα μίσους, όπως επιθέσεις, άσκηση σωματικής βίας, ακόμα και φόνους.

Πώς γεννιέται η ομοφοβία

Μία σημαντική αιτία της ομοφοβίας είναι η ΑΓΝΟΙΑ σχετικά με το τι είναι ομοφυλοφιλία. Όσο τα άτομα δεν έρχονται σε επαφή με γκέι και λεσβίες, τόσο ενισχύονται οι ομοφοβικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Οι στερεότυπες αντιλήψεις για το τι είναι ομοφυλοφιλία (όπως πχ ότι όλοι οι γκέι είναι θηλυπρεπείς, η ομοφυλοφιλία είναι αρρώστια, κλπ) ενδυναμώνονται όσο η κοινωνία δεν αναγνωρίζει ανάμεσά της τα LGBT άτομα.

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις ενισχύονται από τους κοινωνικούς θεσμούς, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ισχύ στη διαμόρφωση των στάσεων: σύμφωνα με τον Herek (1988) «η θρησκεία, η προσκόλληση σε παραδοσιακές ιδεολογίες της οικογένειας και του φύλου, αντιλήψεις φίλων με όμοιες στάσεις και παρελθοντικές αλληλεπιδράσεις με γκέι άτομα προσδιορίζουν το τι είναι ομοφοβία». Τελευταία, γίνεται λόγος για τη θεσμική ομοφοβία: όταν το επίσημο κράτος δεν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, όταν κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ομοφοβική επιχειρηματολογία ή σε περιπτώσεις όπου κρατικοί αξιωματούχοι ή εκπρόσωποι της εκκλησίες αναπαράγουν τη ρητορική μίσους και ενθαρρύνουν το κοινωνικό σύνολο σε μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στα μέλη της LGBT κοινότητας.

Επιστημονικές έρευνες προσφέρουν και μία ακόμα εξήγηση για την ομοφοβία, αποδίδοντάς την σε πιθανές κρυφές τάσεις αμφιφυλοφιλίας ή ομοφυλοφιλίας του ατόμου τις οποίες δεν δέχεται. Ένα άτομο που αρνείται να αναγνωρίσει την επιθυμία του για τα άτομα του ίδιου φύλου, είναι πιθανόν να παρουσιάσει ομοφοβικές, ακόμα και βίαιες, συμπεριφορές.

Πώς νιώθουν τα ομοφοβικά άτομα και γιατί;

Τα ομοφοβικά άτομα συνήθως νιώθουν:

•επίμονο φόβο για πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με LGBT άτομα
•δυσβάσταχτη επιθυμία να αποφύγουν επαφή ή αλληλεπίδραση με LGBT άτομα
•αηδία και αποστροφή προς τα LGBT άτομα, όταν φαντάζονται ομόφυλες σχέσεις
•ανησυχία όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα LGBT άτομα
Τα ομοφοβικά άτομα συνήθως:

•έχουν διδαχθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ή και της εφηβείας ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία.
•έχουν συμμετάσχει ενεργά σε μια θρησκευτική ιδεολογία και λατρεία.
•έχουν υποστηρίξει τη διατήρηση των στερεοτύπων σε σχέση με το φύλο.
•δεν είχαν καμία κοινωνική επαφή με γκέι και λεσβίες
•είχαν κάποια εμπειρία στο παρελθόν με γκέι οροθετικό άτομο.
Σχετικά με τα ομοφοβικά άτομα, έρευνες έχουν επισημάνει ότι παράγοντες όπως η πολιτική τοποθέτηση και ο βαθμός επαφής με τη θρησκεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ομοφοβικών συμπεριφορών: άτομα με συντηρητικές πολιτικές τοποθετήσεις φαίνεται να είναι πιο ομοφοβικοί. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερη και συχνότερη επαφή με την εκκλησία.

Η ομοφοβία, ακόμα, είναι συχνότερη στα άτομα χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, ενώ όσον αφορά τον παράγοντα φύλο, οι άντρες φαίνεται να είναι πιο ομοφοβικοί από τις γυναίκες.

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ενημερωτικότατο..
Το θέμα είναι να καταπολεμηθεί..

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πραγματικά πολύ που δημοσίευσες αυτό το άρθρο για την ομοφοβία. Ως λεσβία βιώνω καθημερινά την ομοφοβία και τον πόνο που αυτή προκαλεί...λόγω δουλειάς δε πρόκειται να μετατεθώ στην λαμία και το να βλέπω μια τέτοια δημοσίευση είναι πολύ ανακουφιστικό!